În condițiile când sunt restricții pe utilizarea aplicațiilor și verificări tot mai dese de licență, apare necesitatea de a găsi soluții altenative produselor mai scumpe ce sunt disponibile pe piață. În acest caz v-om incerca să vedem ce posibilități există la moment.

Conform resursei computer.md un exemplar a licenței pentru produsul office de la compania Microsoft ne-ar costa:

  • pentru persoană fizică sau business: 4289 lei;
  • pentru o versiune de tip Professional: 8374 lei.

Diferențele dintre versiunile existente precum și componența acestora se poate observa urmând link-ul.

Există mai multe applicații de birou (office) ce tind să concureze cu produsele companiei menționate:

 

Trebuie de menționat că existența standardelor internaționale pentru produsele office (OpenOffice [Open Document Format (ISO/IEC 26300)] și Microsoft Office [OOXML (ISO/IEC 29500)]) nu presupune o corespundere strictă a acestora, ca exemplu conform resursei  www.h-online.com, putem observa că susținerea completă al OOXML (ISO/IEC 29500) în produsele Microsoft vor fi doar începând cu versiunea Microsoft Office 2013, cu posibilitatea citirii și înscrierei în fișierele salvate conform acestui standard.  [http://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML]. Iar standardul  Open Document Format (ISO/IEC 26300) este deja susținut de către Microsoft Office 2013 (inclusiv și versiunea 1.2 al acestui standard), iar pentru LibreOffice și OpenOffice fiind de bază și susținut excelent în aceste produse [http://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_26300].

Oricum alegerea unei aplicații office este determinată de mai mulți factori, factorul financiar fiind doar unul din ei și scopul acestui articol fiind în prezentarea informației privind soluțiile de alternativă în aceste clase de produse.


Constantin Sclifos

17 Octombrie 2013

Concept & maintaining :   Constantin Sclifos  
vle.ase.md